csendepl
con celerita, con rulanteVirtuální průvodce po České republice.

Arboretum Štramberk [ Arboretum ]

Štramberk, Arboretum
Arboretum Štramberk

Botanická zahrada a arboretum se nalézá v prostoru starého vápencového lomu, zvaného Dolní Kamenárka a jeho okolí. Terén je velice členitý se značným převýšením. Současná plocha nově založené zahrady je téměř deset hektarů, první výsadby zde proběhly v roce 1999 a je tedy ve stavu zrodu. Vápnomilná a teplomilná společenstva rostlin štramberského původu představují hlavní část budoucí expozice kamenné zahrady. Na dně vznikl unikátní vápencový mokřad bohatý na vodní a bahenní rostliny. Milovníky přírody jistě zaujme kamenný labyrint s amfiteátrem starého lomu nebo nově objevená propasťová jeskyně a hojně navštěvované horolezecké cesty na některých stěnách.

Fauna i flóra je v areálu velmi rozmanitá, jurské vápence zde ukrývají množství zkamenělin. Vzniká tu ráj rostlin, zvířat a lidí.

Nové štramberské arboretum je ve stavu počátečního zrodu (první výsadby proběhly v roce 1999). Vysázené rostliny ještě nedosáhly takové úrovně, aby odolaly náporu laického zájmu a zároveň byly dostatečně zajímavé a atraktivní.

Kontakt: Petr Pavlík, tel. 732 170 019, pavlikovi@email.cz

Virtuální prohlídka

Štramberk, Arboretum
Arboretum Štramberk

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.stramberk.cz
Typ záznamu: Arboretum
AKTUALIZACE: Petra Dobečková (Městské informační centrum Štramberk) org. 132, 14.04.2010 v 14:58 hodin